JAARVERSLAG STICHTING LADDER 2023

 

Vanaf begin 2022 heeft Eileen het voorzitterschap aan mij (Karina) overgedragen en zijn 2 nieuwe bestuursleden begonnen.

Graag stel ik ze aan u voor:

 

“Mijn naam is Josje Boshoff en sinds dit najaar maak ik deel uit van het bestuur van Stichting Ladder.
Ik ben moeder van drie kinderen en ik woon in Schiebroek.
Ik werk als directeur van een basisschool in een kansarme wijk van Rotterdam. Mijn visie is dat goed onderwijs niet zou moeten afhangen van waar je bent geboren.
Mijn instelling past goed bij de doelstelling van St. Ladder en ik hoop daarom een goede bijdrage te leveren aan de lopende en nieuwe projecten!
Karina de Paepe en ik kennen elkaar al sinds onze studietijd.
In 1987/88 hebben we samen 6 maanden door Azië gereisd, waarvan 3 maanden door India. Ik heb dit land, de bewoners en de cultuur in mijn hart gesloten.
Het bestuur van St. Ladder zorgt dat uw steun op de goede plek komt!”

 

“Mijn naam is Annelies Bernard en ik heb 2 dochters die, net als mijn man en ik, in Rotterdam wonen.
Naast het werken op mijn atelier werkte ik in Bibliotheek Rotterdam met veel plezier, op verschillende plekken in de stad. Sinds augustus 2022 ben ik met pensioen maar ben nog lang niet uitgewerkt! Ik zocht in mijn netwerk naar interessante projecten en aangezien ik Eileen en Karina persoonlijk ken en de projecten die St. Ladder steunt geweldig vind, hoefde ik niet lang na te denken om mij als bestuurslid op te geven. Ook ben ik als projectsecretaris werkzaam voor Nationaal Programma Delft West dat als één van de twintig gebieden is aangesloten bij het landelijke Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, om de toekomst van de bewoners te verbeteren. Het gaat om problemen rond onderwijs, armoede, gezondheid, criminaliteit, wonen en veiligheid. Deze speerpunten zijn van alle tijden en continenten.
Stichting Ladder draag ik een warm hart toe!”

 

 

PROJECT EMPOWERMENT VAN VROUWEN IN SAMENWERKING MET WILDE GANZEN EN ONZE INDIASE PARTNER SIGARAM SUCCESVOL AFGEROND!

 

Voor de derde keer is dit project in samenwerking met Wilde Ganzen en de Indiase Partner Sigaram succesvol afgerond.
50 Meisjes krijgen per jaar via dit project een kans om zich verder te ontwikkelen en 30 meisjes uit arme gezinnen zijn een jaar lang intensief begeleid, zodat zij zich maximaal kunnen voorbereiden op het behalen van het toelatingsexamen voor de universiteit.
Daarna ligt de weg naar een opleiding geneeskunde, economie of bijvoorbeeld technologie open. Sigaram helpt ze bij het aanvragen van een beurs en begeleidt ze tot het einde van de studie.
Daarnaast worden 20 meisjes geholpen bij het afronden van hun middelbare school, zodat ze een baan bij de overheid kunnen vinden.

 

Geleverde bijdragen:

Sigaram:                                                                €        4.662,-

Stichting Ladder                                                    €        9.113,-

Wilde Ganzen                                                        €        6.974,-

Totale budget                                                       €     20.749,-

 

 

 

BERICHT VAN PAUL VAN GELDER VAN DE ORGANISATIE SISP

 

Sinds enkele jaren hebben we in onze NGO enkele nieuwe uitdagingen in ons Centrum voor gratis tweedekansonderwijs voor school drop-outs.

Zuid-India, dus ook Kerala, begint meer en meer vrij veel immigranten uit de armere Noordelijke Indiase staten zoals bv Assam.

Deze families hopen op een beter leven, beter loon, betere woonomstandigheden en een betere toekomst voor hun kinderen. Ze vinden meestal jobs als dagloonwerkers in de horeca- en bouwsector. Maar ze spreken natuurlijk de taal niet waardoor hun kinderen in geen school terechtkunnen en het risico lopen in de kinderarbeid terecht te komen. Ze zijn vaak slecht gehuisvest en leven de eerste jaren in armoede.

In samenwerking met de plaatselijke kinderwelzijn politieofficier neemt ons centrum hun kinderen op. We moeten echter een aparte groep oprichten om via hun eigen taal, meestal Hindi, de Kerala taal, Malayalam , aan te leren vooraleer we aan de andere leerstoffen kunnen beginnen.

De integratie met onze Kerala dropouts verloopt vrij goed. Ook hier spelen onze sportactiviteiten (skateboarding, surfing, footbal, cricket en dans) een belangrijke rol.

Het is hartverwarmend te zien hoe vele van deze, vaak erge jonge, kinderen toekomen als wat stugge, uit hun comfortzone gerukte, gesloten bloemen en na enkele weken of maanden helemaal opbloeien.

Aangezien we goed werk leveren op dit vlak werden we als NGO uitgenodigd in een districtcomité te zetelen die de integratie en welzijn van deze migranten en hun kinderen wil bevorderen. Hier zijn we stiekem wat trots op.

Al deze uitdagingen brengen natuurlijk extra kosten met zich mee, € 10.000,- per jaar. Wij kunnen deze uitdagingen alleen efficiënt aanpakken met de steun van Stichting Ladder. Namens alle jongeren hier danken we jullie van harte dat jullie ons een extra duwtje in de rug geven hiervoor en we hopen op jullie steun te mogen blijven rekenen om ons werk verder te kunnen zetten. Warme groeten, Paul

 

 

Ter nagedachtenis aan een bijzondere donateur

 

Anton Kleisterlee, de jongste broer van Ida Kleisterlee was vanaf het eerste uur dat Stichting Ladder opgericht werd een zeer trouwe donateur.

Na het uitkomen van elke nieuwsbrief belde Ton Eileen om de inhoud te bespreken en om de Stichting te complimenteren met het mooie werk wat in India verricht wordt.

Op 25 april 2023 is hij overleden, op de rouwkaart was te lezen: “Liever geen bloemen maar een donatie aan Stichting Ladder”. Een mooi gebaar.

Stichting Ladder is hem en zijn familie daar erkentelijk voor!

 

 

Nog een donateur uitgelicht

 

Weer hebben wij een bedrag van € 2.500,- ontvangen van de kringloopvestiging van de Stichting Emmaus in het Friese Koudum onder leiding van Janet Metzlar, voorzitster van de Stichting Emmaus.

Uiteraard zijn wij heel erg blij dat wij worden gesteund door deze fijne kringloopwinkel.

 

 

Studiefonds

 

Ook dit jaar hebben wij weer 11 studenten uit diverse disciplines gesteund.

Deze studenten uit arme families worden met zorg door onze contactpersonen in India uitgekozen.

Dit varieert van 1 student op de lagere school en 10 op het voortgezet onderwijs met verschillende richtingen zoals Nursing, Mechanical Engineering en Business Administration.

De lesgelden variëren van € 300,- tot € 1.350,- per jaar.

 

 

De opbrengst van verschillende aktiviteiten in 2023

 

Potvolblommen                                                                                             €      180,-

Slingerland Bevrijdingsdag Key                                                                   €      165,-

Gemeente Sint-Oedenrode 15 sleutelhangers                                         €      112,50

Vicini Fair, Kerstkransen                                                                               €   2.867,46

Totaal                                                                                                             €   3.324,96