De stand van zaken in ons projectgebied Tamil Nadu

Covid heeft in ons projectgebied hard toegeslagen. Na de traumatische tweede covid golf (april 2021 tot en met juni 2021) waarbij er heel veel doden vielen, was de situatie in december 2021 wat rustiger.De bewoners krijgen geen overheidssteun waardoor de armoede (gemiddeld loon van een dagloner is 150 roepies = € 1,75), gebrek aan medische zorgen, geen toegang tot internet, schoolachterstand door de pandemie vergroot is.

De leerachterstand die de leerlingen hebben is groot, over het algemeen kun je stellen dat het hele onderwijssysteem in India, van kleuter tot universiteit door de pandemie een jaar achterstand heeft.

Vandaar dat de educatieprojecten die wij steunen extra belangrijk zijn!

 

Succesvolle acties in samenwerking met Wilde Ganzen

De projectaanvraag van Sigaram “Reaching out to the unreached” is succesvol vervuld.

Het doel van deze aanvraag: 200 arme en kwetsbare studenten, met meisjes als voorkeur, via online onderwijs voor te bereiden voor verschillende examens en de ontwikkeling van vaardigheden.

Benodigdheden en kosten

  • 100 Samsung Galaxy Tablets (1 tablet voor 2 leerlingen) à € 136,- €  13.623,-
  • Internet verbinding 100 à € 29,76 €    2.976,-
  • 1 Interactive Smart Board €    3.221,-
  • 1 Printer Xerox Machine Canon €    1.748,-

Totaal €  21.568,-

Sigaram heeft € 1.700,-, Stichting Ladder € 12.678,- opgehaald en Wilde Ganzen heeft € 7.191,- bijgedragen aan dit project.

 

De tweede succesvolle actie: 

Wederom een samenwerking tussen Sigaram, Wilde Ganzen en Stichting Ladder!!

Empowerment van vrouwen door gelijke deelname in Leiderschap en professies (vervolgproject).

Korte samenvatting project

De Sigaram Academy of Excellence zet zich in voor gelijke rechten voor vrouwen. Hun motto: vrouwen kunnen de samenleving veranderen. Daarvoor is het belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen en deel kunnen nemen aan maatschappelijke en politieke discussies. 

Deze Indiase organisatie wil daarom ambitieuze meisjes in de leeftijd van 16 tot 27 jaar helpen om hun ideeën en wensen om te zetten in daden.

50 Meisjes per jaar krijgen via dit project deze kans. Dertig meiden uit arme gezinnen worden een jaar lang intensief begeleid, zodat zij zich maximaal kunnen voorbereiden op het halen van het toelatingsexamen voor de universiteit. Daarna ligt de weg naar een opleiding geneeskunde, economie of bijvoorbeeld technologie open.

De Sigaram Academy gaat ze helpen bij het aanvragen van een beurs en lening en ze begeleiden tot ze hun studie hebben afgemaakt.

Daarnaast helpen we 20 meisjes bij het afronden van hun middelbare school, zodat ze een baan bij de overheid kunnen vinden.

Bijdragen:

Sigaram           4.486,-

Stichting Ladder €       9.048,-

Wilde Ganzen €       6.767,-

Totale budget €     20.301,-

 

Een verdrietig bericht

Op 11 februari verloren wij op 92-jarige leeftijd, zeer plotseling, ons boegbeeld, onze rots in de branding, onze Mater familias Maharani IDA Allegonda O’Neill.

Zittend in een stoel bij 1 van haar kinderen blies ze plots, onverwacht haar laatste adem uit.

Ze is heengegaan in het harnas. Geen pijn, geen ziekte, bijna 93 jaar oud. Ze was een geweldige moeder voor velen.

12 Jaar lang was ze onze trouwe reisgenoot. De vriendschapsbanden die zij hiermee heeft opgebouwd in India waren van grote waarde voor haar.

Door de Corona situatie kon er tot haar grote teleurstelling kon er in 2020 niet afgereisd worden naar India. Dat was een enorm groot verdriet en gemis voor haar.

Ze werd immers door de Indiase gemeenschap wonend rondom onze projecten door alle jaren heen steeds meer als “koningin” ontvangen.

Om de vriendschapsband toch voort te laten leven werd er heel veel gefacetimed door Fr. Augustine en Fr. Richard vanuit India. Zelfs op de ochtend voor haar plotse overlijden is er nog contact geweest met India. Dankzij livestream kon de begrafenis door mensen verspreid over de hele wereld toch mee beleefd worden. Heel dierbaar en fijn om na afloop zo veel waarderende, liefdevolle reacties te ontvangen uit Engeland, Canada, USA, Australië, India, St-Maarten, Suriname en St. Mauritius.

De oproep om donaties in plaats van bloemen ter nagedachtenis aan Ida heeft € 3.065,- opgebrachtt, 

Dat bedrag is besteed aan het project “Reaching out to the unreached” ism Wilde Ganzen en Sigaram. Concreet; 200 kinderen zijn voorzien van tablets en internetvoorzieningen zodat ze niet langer verstoken zijn van lesmogelijkheden.

Enkele succesverhalen

Skater Rahul

Rahul is geboren en getogen in een vissersfamilie in de sloppenwijken van de vissershaven van 

Vizhinjam, Zuid-Kerala. Zoals in de meeste vissersfamilies, zetten de dagelijkse strijd om te overleven, alcoholisme en gebrek aan tijd om de opvoeding van de kinderen te volgen een stempel op zijn leven.

Omdat het zijn ouders niet veel uitmaakte of hij naar school ging of niet, stopte hij op zijn 14e met school en begon hij rond te hangen met andere drop-outs, deed hij wat werk in de haven om wat zakgeld te krijgen.

Een drop-out vriend bracht Rahul in contact met onze Skate Club Coördinator Vineeth toen hij 15 was. Vineeth nodigde Rahul uit om ons skatepark een keer uit te proberen. Rahul kreeg van de anderen te horen dat hij zijn opleiding weer moest oppakken om door te gaan met skateboarden.

Volgens het principe “Geen school, geen schaatsen – geen school, geen surfen” en de vele motiverende workshops die ons programma de studenten biedt.

Rahul, vanaf het moment dat hij individuele aandacht kreeg bleek een zeer briljante jongen. Hij werd al snel een van de beste in zijn groep, nam zeer actief deel aan andere workshops en skateboarden, werd zoals hij het zelf zegt, zijn leven.

Eind 2019 nam hij deel aan de Indian National Skateboarding competitie in Vizag, A.P. en werd nationaal kampioen in de +18 categorie.

Rahul spreekt en schrijft nu goed Engels em wordt zeer gewaardeerd door zijn klasgenoten. Hij ontwikkelde zich ook als een leidende figuur op het skatepark met zijn leeftijdsgenoten en begon de coördinator steeds meer te helpen. Rahul voltooide zijn 11e en 12e kla in 3 jaar en slaagde met vlag en wimpel voor de overheidsexamens van Open School Kerala. Hij werd ook een van de toonaangevende studenten in ons DGD-programma: Dreams Go Digital.

Door de individuele aanpak van drop-outs wanneer dat nodig is, door motiverende workshops aan te bieden en door skateboarden te combineren met onderwijs, hebben we Rahul zien groeien van een onzekere, verwarde tiener tot een veelbelovende adolescent die zijn talenten verkent.

Hij heeft een brede interesse ontwikkeld in maatschappij, technologie en menselijkheid. 

 

Van kansarm naar kansrijk!

Verslag van een jonge vrouw die wij vanaf het begin gesteund hebben en nu haar diploma Verpleegkunde heeft behaald!

Sinds onze eerste reis naar India in 2008 hebben wij een zeer arme familie, een moeder met twee dochters gesteund. De moeder was kleuterleidster op de school die wij deels herbouwd hebben.

Eén van de dochters heeft een persoonlijk bericht aan ons gestuurd waarin ze zegt: “Al sinds mijn jeugd heeft ons gezin veel problemen met als oorzaak het gedrag van mijn vader. Hij sloeg ons, gaf geen geld voor eten en onderwijs. Hij dronk heel veel alcohol en probeerde ons een aantal keren te vermoorden. We waren zo bang van hem. 

In het begin probeerden de dorpsbewoners te bemiddelen maar mijn vader gaf geen gehoor. Na verloop van tijd werden wij meer aan ons lot overgelaten en restte ons niets anders dan naar het geboortedorp van mijn moeder te gaan en hebben 18 maanden bij mijn oom gewoond.

We hadden veel financiële problemen en Father Richard (één van onze contactpersonen en bestuurslid van VLF (Venadu Ladder Foundation) heeft ons gezin geholpen en bracht ons in contact met Ida, Eileen en Karina. 

Dankzij jullie hebben we onderwijs gevolgd, ik heb Bachelor and Master in Verpleegkunde gestudeerd en met zeer goede cijfers heb ik mijn diploma behaald!! Na mijn opleiding ben ik geselecteerd als tutor bij dezelfde opleiding die ik zelf heb gevolgd.

Mijn zus is ook succesvol, zij heeft de studies Bachelor en Master Arts in Tamil, Master of Philosophy in Tamil afgerond en momenteel is ze bezig met de opleiding Philosophy of Doctorate in Tamil. Zij heeft nog 2 jaar voor de boeg, mijn zus heeft zoveel prijzen gekregen voor voordracht- en debatcompetities. Ik ben ervan overtuigd dat zij ook een baan zal vinden na haar studie. Momenteel heeft weer een drama ons gezin getroffen, er is een boom op het dak van ons huis gevallen en nu moeten we buiten koken. 

We delen met z’n drieen één kamer. Stichting Ladder wil ons gelukkig helpen met het herstellen van de schade. Stichting Ladder heeft echt gezorgd dat wij enkele treden hoger op de ladder zijn gekomen en zullen jullie steun en hulp nooit vergeten!!”.

 

STUDIEFONDS

Sinds het begin van onze Stichting steunen wij studenten in diverse disciplines. 

Momenteel steunen wij 11 studenten met verschillende studies. Deze studenten uit arme families  worden met zorg door onze contactpersonen in India uitgekozen.

Dit varieert van 1 student op de Lagere School, 2 op de Middelbare School en 8 op het voortgezet onderwijs met verschillende richtingen zoals Mechanical Engineering, Business and Administration, Arts, Science en Nursing.

De lesgelden per jaar variëren van €  230,- tot  € 1.200,-

 

HULP VOOR SISP (Sebastian Indian Social Projects) voor 25 drop-outs en financiering van een schoolcounseler voor de leerlingen.

Paul van Gelder van SISP, een zeer bevlogen man die al ruim 25 jaar in India woont met het hart op de goede plaats en zich met zijn team al 25 jaar onophoudelijk inzet voor de allerarmsten op het gebied van onderwijs en maatschappelijke projecten, heeft een hulpvraag bij Stichting Ladder uitgezet:

  • Voor 25 studenten, die weggevallen zijn uit het onderwijs na het 10e jaar en niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de 11e graad, een tussenklas “pre+1” kunnen doorstromen naar de 11e graad. 
  • Wij financieren dit project samen met SISP België en een Finse NGO, onze bijdrage bedraagt € 4.500,-

Hierbij een stukje van Paul van Gelder zelf over enkele studenten:

“Drie jaar geleden zijn we voor het eerst begonnen met hoger middelbaar onderwijs voor dropouts en hebben nu al een tiental afgestudeerden, meisjes en jongens.

Nu zijn er een aantal kandidaten terug, om hun hoger middelbaar op te pikken. Vanmorgen hadden we de interviews.

Aleeznatha is 22. Ze stopte met haar studies na het Lager Middelbaar, was gehuwd op haar 18e en kreeg een zoontje op haar 19e. Haar zoontje heeft een aangeboren hartafwijking, waarvoor haar man van haar scheidde. Ze woont nu weer bij haar ouders. Ze hoorde van ons programma en is erg gemotiveerd om haar Hoger Middelbaar af te maken. Daarna wil zij graag leerkracht worden.

Indien ze een job heeft, zeg ze, kan ze ook beter de medische kosten van haar zoon dragen. Nu komt alles op de schouders van haar ouders neer, die haar gelukkig steunen in haar keuze.

Enur is 17, hij haalde zijn Lager Middelbaar diploma met goede cijfers. Hij is volledig wees en heeft zijn ouders nooit gekend. Hij wordt opgevoed door zijn oma, die weduwe is en hem nooit wil vertellen over zijn ouders. Hij vraagt zich voortdurend af of hij verlaten werd of dat ze stierven. Hij zou dolgraag bij ons zijn Middelbaar diploma behalen. Zijn droom is om piloot te worden. In het Kerala systeem word je plaats in een reguliere school, voor het Hoger Middelbaar wordt je plaats echter toegewezen door de overheid. De overheid wees hem een plaats toe in een erg afgelegen school , 4 uur reizen van zijn oma. Aangezien ze overleven van het pensioentje van deze oma (€ 19,- per maand) kan hij dit niet betalen. We hebben in ieder geval met onze sociale werksters al maandelijkse financiële hulp opgestart voor hem.

Het salaris van de psycholoog/schoolcounseler, degene die de leerlingen begeleidt die kampen met problemen in de persoonlijke- of sociale sfeer, ondersteunen wij financieel.

Voor een half jaar in 2021 € 1.180,- en voor het gehele jaar in 2022 € 2.063,-

 

KERSTACTIE 2021

Aanvankelijk was er weer een Kerst Fair gepland bij Vicini op 19 en 20 november 2021 met als doel artikelen verkopen ten behoeve van onze projecten. Helaas ging deze Fair vanwege Corona maatregelen niet door.

Lilian van Houten, onze zeer gewaardeerde ambassadrice heeft toen besloten om vanuit huis kerstkransen en -decoraties te maken en te verkopen. De opbrengst van deze geweldige actie bedraagt € 4.002,-!

Ook veel dank aan Astrid van den IJssel van Wolters Kluwer.

Door het wegvallen van personeelsuitjes vanwege Corona, besloot Wolter Kluwer het budget van 2021 dat hiervoor bestemd was, een sociale invulling te geven.

Al het personeel mocht een goed doel voordragen voor dit mooie initiatief, waar op een later moment over gestemd zou worden.

Astrid van den IJssel, een oude bekende van de voorzitter Eileen, bracht onze Stichting in.

De drie stichtingen met de meeste stemmen ontvingen een mooie donatie.

Onze Stichting eindigde op de 3e plaats en wij mochten € 2.000,- in ontvangst nemen!.

 

PROCENTUELE KOSTEN VAN DE JAARREKENING 2021

In 2021 heeft Stichting Ladder 4,88%   kosten gemaakt. Dit betekent dat  95,12%  van alle ontvangen gelden daadwerkelijk ten bate zijn gekomen aan onze projecten.